W roku szkolnym 2017/2018 w naszej szkole rozpoczęło drugi rok swoją działalność koło kulinarne „Kuchcik”. Uczestniczą w nim uczniowie z klas III. Program koła uwzględnia najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną, przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.
W czasie zajęć poruszane są także takie tematy jak: BHP w pracowni, wartości odżywcze warzyw i owoców, jadłospis nastolatka. Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy piątek. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego.
Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. Dzięki tym zajęciom uczniowie się integrują, uczą współpracy i współdziałania.
Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.
W tym roku szkolnym mali „Kucharze” otrzymali od Pani Dyrektor zaprojektowane fartuszki z naszym logiem, w których dzieci prezentują się wspaniale.
Więcej informacji o "Kuchciku" znajdziesz w zakładce: