30.09.2019r. w naszej „Ósemeczce” odwiedziła nas p. Jolanta Świtoń redaktorka TVP3 Kielce, która rozmawiała z naszymi uczniami oraz p. Anną Wójcik na temat śniadania, czylinajważniejszego posiłku w ciągu całego dnia. Co dzieci jedzą na I śniadanie i co zabierają do szkoły na II śniadanie? Takie pytania zadawała p. redaktor naszym uczniom. Co najlepiej jeść na śniadanie, aby było ono smaczne, zdrowe i pożywne?
Śniadanie powinno składać się z bogatych w błonnik produktów pełnoziarnistych (pieczywo, płatki owsiane) oraz białka (jajka, mleko, mięso). Dzięki temu unikniemy w ciągu dnia zachcianek na niezdrowe produkty i przekąski. Pani Ania zwróciła uwagę, że to śniadanie daje nam moc do działania. Bez niego czujemy się osłabieni i zmęczeni. Zjedzenie czegoś rano sprawia, że mózg pracuje lepiej i sprawniej. Ułatwia to przyswajanie wiedzy, a wykonana przez nas praca jest znacznie bardziej efektywna.